d69762ae554967feeWieczór meksykański

28 lutego 2009 r. w OM PTTK w Gubinie odbyła się wieczornica pn. „ Wieczór meksykański”, którą zorganizował Ryszard Pruchniewicz – uczestnik 2- tygodniowej wycieczki do Meksyku.

5b3e88f95cc2b9e8bRyszard przedstawił wszystkim zainteresowanym i obecnym na wieczornicy wiele ciekawych informacji dot. położenia, historii, zwyczajów o Meksyku – kraju, którym wielu z nas oglądało i będzie oglądać tylko na zdjęciach. Ze swojej podróży, wielką pamiątką będą przepiękne zdjęcia, które były pokazane i omawiane. A było ich ponad 1000. Meksyk to kraj zaskakujących kontrastów i wielu, wzajemnie się przenikających kultur i tradycji.

Zauroczeni pięknym, magicznym Meksykiem, mogliśmy jeszcze spróbować dania meksykańskiego, oraz spróbować odrobinę prawdziwego Mezcalu z robakiem, wykonanego z agawy. Niektórym smakowało, a niektórym ……

Dowiedzieliśmy się, że mały robaczek, żerujący na mięsistych liściach agawy, jest larwą motyla Hipopta agavis, w Meksyku znanego jako gusano. Po zakończeniu fermentacji i destylacji uprażonych części agawy wrzuca się do mezcalu larwy tej gąsienicy, jeśli nie ulegną rozkładowi po tygodniu, można alkohol butelkować. To, niestety, nie koniec udziału gusanos de maguey w procesie produkcji mezcalu.

Te cienkie, dżdżownicowate robaki wkłada się do butelek (po 1-2 sztuki) w celu poświadczenia autentyczności alkoholu, wytwarzanego według starodawnych receptur.

Iwona Kolińska

Możesz również polubić…